Угорський досвід

30 серпня п.р. відбулася ділова нарада, де було розглянуто і всебічно обговорено стан кооперативної торгівлі в Україні і Угорщині. У його роботі взяли участь голови правлінь райспоживспілок і районних споживчих товариств, фахівці окремих відділів та управлінь облспоживспілки, керівник проекту Україна – Угорщина.

З інформацією про стан торгівлі виступив начальник управління комерційної діяльності та маркетингу облспоживспілки Андрій Томаржевський, котрий зосередив увагу учасників засідання на проблемах і упущеннях у цій життєво важливій справі діяльності кооперативних організацій та підприємств.

Зокрема, йшлося про те, що правління облспоживспілки поставило завдання радикальної зміни не лише стилю роботи, але і її методів, відтак повною заміною сучасними електронними пристроями торгівельний процес, що в свою чергу дозволить збільшити як прибутки, так і якість в роботі.

Своїми аналітичними висновками щодо української і угорської роздрібної торгівлі, поділився керівник проекту Україна – Угорщина Золтан Бараті. Фахівець зокрема відмітив, що за останні п'ятнадцять років, угорська кооперація досягла значних успіхів: займає друге місце на ринку торгівлі і володіє 17 – 18 % з роздрібної торгівлі. Відмітив, що сьогоднішній стан в Україні дуже схожий на той, що відбувся в Угорщині. Але наші закони дещо інші, тож попробують спільними розрахунками знайти найкраще рішення для переходу на ринкові умови. Готовий проект буде завершений до кінця вересня 2012 року і потім можна буде передати напрацьований матеріал на всі області з конкретними пропозиціями, цифрами, термінами, датами і конкретними даними необхідної діяльності.

Підсумовуючи дискусію, голова правління облспоживспілки Віктор Токарчук ще раз наголосив, що у споживчій кооперації триває багатогранна і різновекторна робота з напрацювання нових програмних основ подальшого розвитку і реформування споживчої кооперації області. За її виконання несуть персональну відповідальність керівники кооперативних організацій та підприємств і саме за цими критеріями господарської діяльності визначатимуться їхні ділові якості.