
Відповідно до рекомендації правління Укоопспілки одночасно відбулися дев’яті збори ради Хмельницької облспоживспілки чотирнадцятого скликання і другі збори ради Споживспілки (спілки споживчих товариств Хмельницької області) першого скликання розглянуто підсумки господарсько-фінансової діяльності споживчої кооперації області за 9 місяців 2013 року, визначені основні завдання та шляхи реалізації Програми подальшого реформування споживчої кооперації України.
З доповіддю з цих питань виступив голова правління облспоживспілки Віктор Філіпчук, який відзначив, що у поточному році правління споживчих товариств та їх спілок спрямовували роботу на підвищення ефективності господарювання, поліпшення торговельного обслуговування, надання різних видів послуг, закупівлі сільськогосподарської сировини та продукції, виробництво товарів народного споживання, підготовку кадрів.
Одним із основних галузей діяльності споживчої кооперації області є торгівля і ресторанне господарство, оборот яких займає майже 93 відсотка в загальних обсягах виручки від реалізації товарів, робіт та послуг.
Спостерігається динаміка зростання обсягів діяльності кожної кооперативної галузі. Фактично обсяги товарообороту в роздрібній мережі та закладів ресторанного господарства за звітний період у порівняних цінах з відповідним періодом минулого року зріс на 7 відсотків і складає майже 170 мільйонів гривень. Відповідно на 6 відсотків зросли обсяги реалізації продукції власного виробництва підприємствами ресторанного господарства.
В поточному році в системі впроваджено низку заходів по відновленню і нарощуванню обсягів заготівель, виробництва промислової продукції.
– Паралельно зі щоденним забезпеченням ефективної роботи кооперативних організацій і підприємств системи ми підійшли до чергового етапу здійснення реструктуризації системи, – зазначив Віктор Філіпчук. – Пріоритетним напрямом у розвитку торговельної галузі є створення ефективної моделі ведення сучасного бізнесу із розвитком власної оптово-логістичної інфраструктури та використанням досвіду діяльності споживчої кооперації європейських країн. Цей курс споживчою кооперацією України було визначено рік тому, а стартував проект вже у серпні місяці цього року. Так, на основі матеріально-технічної бази Хмельницької та Ізяславської міжрайбаз створено регіональні склади для обслуговування, які дають можливість централізованого постачання товарів у роздрібну мережу та мережу ресторанного господарства. За допомогою нової структури оптово-логістичний центр створив мобільну групу торговельних представників, які працюють по завозу товарів із кожним торговельним підприємством та закладом ресторанного господарства, створюють оптимальний залишок, впливають на розрахункову дисципліну.
Збори Ради облспоживспілки затвердили норму представництва делегатів на XVI звітно-виборний з’їзд споживчої кооперації області та визначили завдання по проведенню звітно-виборної кампанії 2013-2014 р.р. Були затверджені нормативні акти щодо продажу основних засобів через аукціони, про електронний реєстр стратегічного майна, про членські внески.
І доповідач, і члени ради, котрі взяли участь в обговоренні звіту, констатували, що проти торішнього досягнуто суттєвих приростів практично з усіх балансових показників. Водночас йшлося про недоліки й упущення, незадіяні резерви подальшого підвищення ефективності кооперативної роботи.
Рада облспоживспілки затвердила на посаду заступника голови правління по ринках, послугах, питаннях ресторанного господарства Засаднюка Володимира Антоновича, розглянула питання: про нормативні акти Укоопспілки та Укркоопспілки, про членські внески, про зміни до Статутів кооперативних організацій, про регламент роботи ради та правління спілки споживчих товариств Хмельницької області (Споживспілки), організаційні.
З усіх питань порядку денного члени ради облспоживспілки прийняли відповідні рішення.