Спілка споживчих товариств Хмельницької області звітує: пандемічний активізм, стратегічні імперативи, антикризові плани

12 березня 2021 року відбулися треті збори Ради четвертого скликання Спілки споживчих товариств Хмельницької області. Станом на дату зборів Хмельниччина уже перебувала в помаранчевій зоні карантину. Робота членів Ради транслювалась в режимі відео конференції на платформі ZOOМ з доступом для запрошених та усіх охочих. Президія Ради пройшла попереднє тестування на Covid, а учасники звітували в індивідуальних онлайн кабінетах.

Голова правління Філіпчук Віктор Ростиславович в своїй доповіді окреслив низку питань, які стосуються складнощів діяльності системи в умовах подолання економічних наслідків зумовлених обмежувальними заходами встановленими на загальнодержавному рівні з метою запобіганню розповсюдженню COVID-19. Акцентував увагу на тому, що пандемія стала чітким маркером на справжність кооперативного сектору. Виклик такого масштабу не можна проігнорувати, і організації мусили дати йому належну відповідь проявивши пандемічний активізм у об’єднанні спільних зусиль та вміння підтримати один одного фінансовими та організаційними заходами. Зазначив, що мова йде не так про зміну формату роботи, як про розширення її тематики, в тому числі диверсифікацію діяльності та беззупинну діяльність над вдосконаленням форм господарювання.

В ході проведення зборів Ради Споживспілки Хмельницької області всі члени Ради активно обговорювали питання порядку денного, виступили з доповідями: голова Теофіпольської райспоживспілки Літвінов Анатолій Анатолійович, голова правління Дунаєвецького райспоживтовариства Тимчишин Микола Володимирович, а про діяльність ринків у 2020 році доповіла в.о.директора ПСК «Смотрич» Тужанська Алла Василівна.

2020 рік – став роком випробування для кооперативних організацій і підприємств на міцність. Вся економіка країни працювала в умовах пандемії та значних обмежень на перебування в громадських місцях, що в першу чергу позначилося на підприємствах роздрібної торгівлі, а ще більше на закладах громадського харчування і ринках. Складнощів у роботі зазнали ринки, які й у 2021 році, не виключення, можуть працювати за умов аналогічних обмежень. Що стосується планових показників фінансово-господарської діяльності, то помісячно вони були досягнуті, а от річні, з урахуванням карантину та лок-дауну досягнути не вдалося. Цьому причина пряма заборона роботи ринків в період з березня по травень. Але при всіх складнощах цей сегмент споживчої кооперації, в минулому році отримав більший рівень доходу в порівнянні з попереднім. Водночас система споживчої кооперації не знижувала темпи розвитку та продовжувала свою діяльність, незважаючи на негативні фактори, в тому числі і встановлення карантину по всій території України.

Протягом звітного року проводилися заходи всеукраїнського та регіонального рівнів з дотриманням санітарно-епідемічних норм та вимог. Відкривалися заклади громадського харчування, модернізувалась інфраструктура ринків, відкрився готель, опановувались нові знання в сфері діджиталізації. Набула розвитку тісна співпраця з органами влади та місцевого самоврядування, шляхом участі в спільних проектах, створених з метою популяризації та впізнаваності продукції виготовленої на території Хмельницької області. З кооператорами усіх рівнів управління був проведений значний обсяг роботи щодо підвищення професійного рівня знань шляхом участі в тренінгах, семінар-нарадах, онлайн-навчанні.

Завдячуючи всім працівникам системи, вдалому менеджменту правління Споживспілки в цілому вдалося зберегти належне місце у соціально-господарському комплексі Хмельницької області, а задані темпи розвитку та вдосконалення планується не збавляти й у 2021 році.

В підведенні підсумків ІІІ зборів Ради були визначені напрями діяльності в розбудові споживчої кооперації та перспективи розвитку на 2021 рік. Серед стратегічних імперативів визначено готовність до здачі другої черги готелю Reikartz 4* із 49 номерів до кінця 2021 року, розбудова інфраструктури районних торгових центрів та малих архітектурних форм, ефективне використання наявних потужностей з урахуванням конкуренції у відповідних секторах діяльності, створення нових робочих місць із залученням молодих спеціалістів навчальних закладів споживчої кооперації, формування та наповнення фондів цільового фінансування для модернізації матеріально-технічної бази, розширення співпраці з органами державної влади та місцевого самоврядування, зацікавленими інвесторами та стейкхолдерами.

До антикризових заходів було віднесено новий формат діяльності ринків з можливістю проведення он-лайн розрахунків та вивчення досвіду колег щодо впровадження методів інтернет-торгівлі та організації електронних торгівельних порталів та майданчиків.