• DoahPoshanu1.jpg
  • DoahPoshanu2.jpg
  • DoahPoshanu3.jpg
  • DoahPoshanu4.jpg
  • Doshkatext1.png
  • Doshkatext2.png

Про успіхи звітує фундамент Спілки споживчих товариств Хмельницької області – Хмельницька облспоживспілка

24 січня був проведений ХХІІ З’їзд кооператорів Хмельницької облспоживспілки, на якому було заслухано звіт голови правління Хмельницької облспоживспілки Філіпчука Віктора Ростиславовича та підведено підсумки звітного року.

За останній рік відбулося чимало змін на державному рівні, прийнято ряд законів і підзаконних нормативно-правових актів, які внесли суттєві зміни в ведення бізнесу. Впровадження реформ, постійні зміни законодавства, нестабільний курс державної валюти та інфляційні процеси в економіці значно ускладнили діяльність організацій та підприємств споживчої кооперації.

Проте, як зазначалось в доповіді звітуючого, підприємства кооперативної системи Хмельницької області не знижували темпи розвитку та продовжували свою діяльність, незважаючи на негативні фактори. Слід констатувати, що за звітний період облспоживспілка та її підприємства спрацювали з позитивними показниками прибутковості. Жодна з організацій не показала від’ємні показники. Заробітна плата зросла на 16,8 % порівняно з аналогічним періодом попереднього року.

У звітному році продовжувалась роботи по реконструкції адміністративного будинку по вул. Герцена, 10 в м. Хмельницькому під готель. Переорієнтація приміщення надасть можливість збільшити отримання прибутку від його використання та створити нові робочі місця. Завершено ключові будівельні роботи по зведенню 3-го та 4-го поверхів, перекриття будівлі, встановлення вікон, зведення сходів, активно ведуться роботи по облаштуванню комунікацій та внутрішні оздоблювальні роботи. Планується, що реконструкція буде завершена у 2020 році.

Активне ведення будівельних робіт у м. Хмельницькому по реконструкції не завадило правлінню Хмельницької облспоживспілки та суб’єктам системи спрацювати прибутково та завершити заплановане зведення МАФів загальною площею 105,0 кв м у м. Городок за адресою: вул. Грушевського, 88 поряд власного універмагу та ввести їх експлуатацію. Варто відзначити доцільність розвитку прибудов та МАФів поряд з осередками торгівлі на місцях, таких як універмаги та торгові центри, оскільки скупчення торгівлі є найбільшим та це перешкоджає конкурентам входити в торгівельний сегмент суб’єктів системи споживчої кооперації.

Зауважимо, що Хмельницька облспоживспілка виступила ще й ініціатором розвитку інфраструктури м. Городок, оскільки подбала про благоустрій прилеглої території МАФів та універмагу, розбудову паркомісць для відвідувачів в кількості 15 одиниць та затишне облаштування клумб та ландшафтів поруч.

У звітному періоді значна увага приділялась також технічному вдосконаленню кооперативних підприємств – встановленню торгового та технологічного  обладнання, елементів рекламного оформлення тощо.

Філіпчук Віктор Ростиславович звернув особливу увагу на те, що розпочата робота щодо діджиталізації послуг ринків на базовій моделі мікроринку ТОВ «Ринок С.П.» у смт. Ярмолинці. Було адаптовано безкоштовний додаток системи Приватбанку для обслуговування платежів підприємців ринку за утримання торгових місць на базі квитанцій з QR-кодами та можливість оплати он-лайн. Це надало можливість оптимізувати витрати часу роботи контролера ринку та оплату його праці, посилити контроль за платежами, мінімізувати негативну дію «людського фактору» (недооприбуткування коштів) та в результаті дохід ринку від посилення контролю виріс на 45%. Окрім того, були отримані схвальні відгуки від підприємців ринку та це сприяло уникненню ряду непорозумінь, що мали місце раніш між ними та адміністрацією ринку, зокрема це торкається завуальованих сум заборгованостей.

Адміністраціями ринків було враховано вимоги міжнародної системи НАССР (ХАССП), про методологію та вимоги, якої було попередньо проведено тренінг за ініціативи правління Споживспілки. Значимо, що  запровадженням міжнародної системи аналізу факторів та контролю якості харчових продуктів для операторів ринку харчових продуктів є дуже важливим кроком для закладів громадського харчування, об’єктів торгівлі та ринків області, адже реформи у сфері харчового законодавства не лише торкаються всіх операторів ринку харчових продуктів, а й допомагають бути конкурентоспроможнішим, сприяють самовдосконаленню в організації власної господарської діяльності та в рамкам співпраці з постачальниками та покупцями.

Також, на суб’єктах контрольованого підприємництва Хмельницької облспоживспілки в тестовому режимі запроваджувалась система E-Receipt (Е-Ресіпт) щодо реєстрації та експлуатації новітніх моделей програмних та/або програмно-технічних комплексів, призначених для реєстрації розрахункових операцій, яка представлена у Кабінеті платника податків.

Тож, завдячуючи всім працівникам системи, вдалому менеджменту правління облспоживспілки в цілому вдалося зберегти належне місце у соціально-господарському комплексі Хмельницької області, а задані темпи розвитку та вдосконалення планується не збавляти й у 2020 році.

Також на з’їзді було прийнято низку нормативних актів, які будуть регулювати подальшу діяльність облспоживспілки та затверджено план діяльності Хмельницької обласної спілки споживчих товариств на 2020 рік. План роботи передбачає конкретні кроки для підвищення ефективності роботи правління та створенню в майбутньому нових робочих місць.